L’espectacle dels ametllers florits a Mallorca

Volem compartir amb vosaltres l’escrit del nostre company Gabriel Pocoví Poutitulat L’espectacle dels ametllers florits a Mallorca”.

 

foto0

L’espectacle dels ametllers florits a Mallorca

Entre gener i febrer la floració dels ametllers transforma el camp mallorquí en un espectacular mantell blanc. En les seves tres tonalitats —blanca, blava i rosada—, els ametllers florits anticipen la primavera quan l’hivern encara no ha acabat. Una estampa que ha estat recreada en quadres, novel·les i fotografies al llarg de la història.

foto1

A les acaballes del mes de gener, fent una caminada cap a Massanella em vaig trobar amb aquestes imatges que podeu veure tan espectaculars com l’ametller florit i el puig de Massanella ben cobert de neu al fons. Seguint la caminada en trob a una tanca de la possesió de Son Maga, també repleta d’amatllers florits de distintes tonali-tats, que amb vaig racrea fent distintes fotografíes.

foto2Aquest fenomen dels ametllers florits és genera-litzat a Balears, on entre els mesos de gener i març es comptabilitzen quasi tres milions d’ametllers en flor.

Segons la història de l’ametller, es oriünd d’Àsia, probablement va ser introduït a Mallorca pels romans encara que no fou fins el segle XIX quan va tenir la seva expansió, gràcies a la difusió promoguda per la “Real Sociedad Económica de Amigos del País”. Propiciada per la crisi de la vinya degut a la fil·loxera, i a la instal·lació d’una xarxa ferroviària interior, que facilità el transport de les ametlles de la part forana  cap al port de Palma.

L’ametller fou un element important per les rendes agràries de les finques on era cultivat, fins que l’economia de Mallorca donà un gir cap al turisme i s’inicià l’abandonament del camp, a partir dels anys 1950 -1960

foto3L’ametller és un dels arbres més característics del paisatge Mallorquí, el qual entre els mesos de gener i febrer ens ofereix l’espectacle de la seva floració , és el primer dels arbres caducifolis en florir a la primavera, a cau-sa de la seva ràpida reacció a les pujades de temperatures. A Mallorca es distribueix per molts d’indrets de l’Illa, si bé és més abundant en els municipis de Marratxí, Bunyola i Sóller, coincidint amb les majors zones productores d’ametlles. També hi ha molts arbres a Santa Maria, Sencelles, Lloseta, Selva, Mancor de la Vall entre d’altres poblacions..

Per gaudir d’aquest espectacle durant els mesos de gener, febrer i març, vos recomano visitar els cims muntanyosos, com els monestirs de Sant Salvador, Bonany, Randa, Santa Llúcia o Santa Magdalena d’Inca. Des d’allà es pot observar el mantell blanc que molts anomenen “neu mallorquina”.
També resulta especialment atractiu  realitzar una excursió amb tren entre Palma i Sóller, on també es contemplen els camps replets, d’ametllers i tarongers.   .
L’ametlla es recull a ple estiu i a l’antiga usança. És freqüent observar els pagesos amb llargues vares de fusta batent les branques altes per recollir el fruit en una lona que estenen als seus peus, si bé avui, ja hi ha màquines per ajudar a fer aquesta recollida.

Amb les ametlles s’elabora la marca de garantia “Ametlla de Mallorca”. un producte dolç i amb més proteïnes, àcids grassos i hidrats de carboni que el conreat en altres regions i l’emblemàtic perfum “Flor d’Ametller”. La gastronomia les incorpora a saboroses receptes populars, com el gató amb gelat d’ametlla, la llet d’ametlla, el tambor d’ametlla així com l’oli d’ametlla.foto4

Actualment la producció és baixa i se n’obtenen uns preus molt baixos. Tot això és degut a l’existència de moltes subspècies diferents, i a l’edat d’uns arbres massa vells sembrats a sòls poc fèrtils, on sovint també se sembren farratges pels animals o cereals, el que fa disminuir la seva producció. En definitiva el sector es troba en un procés de retrocés, on no es fan inversions en millores tecnològiques.

Mentre a altres zones de clima mediterrani s’estimula el seu conreu, amb la perspectiva d’uns interessants guanys econòmics. També es molt cultivat a terres d’Amèrica, sobretot a Califòrnia.

A Mallorca mai han existit indústries rellevants d’elaboració de l’ametlla, però si que té un ús important a la cuina. Sobretot en l’elaboració de postres; el gató, el gelat d’ametlles i el torró d’ametlla en són uns bons exemples. La llenya de l’ametller és forta i d’un color agradable, però s’esquerda amb facilitat. Per aquest motiu no ha estat emprada massivament per la fabricació de mobles. En canvi sí que és molt apreciada, com a combustible per fer foc a la xemeneia.

Gabriel Pocoví Pou “Pastora” Alumne de la UOM

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s